Av. Zekiye Kuşgöz | BOŞANMADA ORTAK KONUTUN TAHSİSİ VE ALINACAK ÖNLEMLER
Av. Zekiye Kuşgöz, 1989 yılında Ankara’da dünyaya gelmiştir. İlk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamladıktan sonra 2013 yılında Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuştur.
16725
post-template-default,single,single-post,postid-16725,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

BOŞANMADA ORTAK KONUTUN TAHSİSİ VE ALINACAK ÖNLEMLER

BOŞANMADA ORTAK KONUTUN TAHSİSİ VE ALINACAK ÖNLEMLER

BOŞANMA DAVASINDA MÜŞTEREK KONUTUN KİME TAHSİS EDİLECEĞİ;

Boşanma davasında müşterek konutun kime tahsis edileceği konusu Türk Medeni Kanununa yeni giren kavramlardan biridir. Konut ailenin birlikte yaşadığı ortamdır. Bu ortamda birlikte zaman geçirdikleri için boşanmaya taraf olanlar için hem maddi hem de manevi öneme sahiptir. Bir ailenin sadece bir aile konutu olabilir. Yazlık, dağ veya yayla evi geçici olarak kalınan evlerdir ve müşterek yaşanılan konut olarak değerlendirilmezler. Boşanma sonrası davaya konu olacak ev ailenin yaşadığı ev olacaktır.

Aile konutu olarak kabul edilen gayrı menkulün maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutun aile konutu olduğuna dair kayıt (şerh) koydurabilir.

BOŞANMA DAVASINDA MALIN PAYLAŞIMI VE KONUT

Boşanma öncesi eşler aralarında anlaşarak sözleşme hazırlamış ve mal paylaşımına gitmişlerse sahip olunan konutu aralarında anlaştıkları şekilde satabilir veya birbirlerine devredebilir. Anlaşma olmadığında ise; hâkim boşanmaya konu olan olayların özellikleri, aile bireylerinin ekonomik durumu, bireylerin sosyal durumları ve çocukların menfaatlerini de göz önünde bulundurarak, evde kimin kalacağına, dolayısı ile boşanma davasında müşterek konutun kime tahsis edileceğine ve eşyaların nasıl değerlendirileceğine dava süresi boyunca tedbiren  karar verir. Hakim boşanma davasının içeriğine göre konut kira ya da  eşlerden birine ait olsa da konutta hangi eşin kalacağına karar verecektir. Boşanma davası sırasında ortak kullanılan konut ve eşyaların eş ve çocukların kullanımına ayrılmasına karar verilebilir.

Boşanma davası devam ederken müşterek konutta tarafların düzeni devam ettiğinden ve evden ayrılacak tarafın yeni bir düzen kurma mecburiyetinde olduğu gözönüne alınarak, özellikle de çocuk varsa çocuğun geçici velayetini alan tarafın dava süresince konutun kendisine özgülenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını talep etmesi çok önemlidir. Bu konuda hak kaybı yaşamamak ve zaten zor olan boşanma sürecinde barınma sorunları yaşamadan müşterek konutta yaşamaya devam etmek isteyen tarafın bu konuda bir uzman yardımı alması önem arz etmektedir.