Av. Zekiye Kuşgöz | KENTSEL DÖNÜŞÜMDE TAPU HARÇ İADESİ
Av. Zekiye Kuşgöz, 1989 yılında Ankara’da dünyaya gelmiştir. İlk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamladıktan sonra 2013 yılında Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuştur.
16759
post-template-default,single,single-post,postid-16759,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE TAPU HARÇ İADESİ

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE TAPU HARÇ İADESİ

Kentsel dönüşüm kapsamında 2014 yılından sonra yapılan taşınmazlarda daire satın alanların tapu harcı ödemeleri geri alınabiliyor.

6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun veya kamuoyunun bildiği adıyla Kentsel Dönüşüm Yasası hem vatandaşlara hem de müteahhitlere önemli haklar ve muafiyetler sağlıyor. Kiraz, bu kapsamda 25 Temmuz 2014 tarihinden sonra gayrimenkul alan ve satanların, ilk satışlarda geçerli olmak üzere, ödedikleri tapu harcı ücretlerini geri alabilecekler. Harç muafiyeti hem inşaat yapılmadan önceki yapıları hem de inşaat yapıldıktan sonraki yapılardaki ilk satışları kapsıyor.

25 Temmuz 2014 tarihinden sonra inşaat yapılmadan önce gayrimenkul alan ve satan ve inşaat yapıldıktan sonra gayrimenkul alan ve satanların (hepsinde ilk satışlar için geçerli olmak üzere)  yapması gerekenler;

  • Alım satım işlemi yapıldıktan sonra 30 günlük süre içerisinde ilgili vergi dairesine dilekçe ile başvurup ödeme dekontu, tapu fotokopisi ,riskli yapı muafiyet yazısı, riskli yapı belgesi ve sözleşme (arsa payı karşılığı veya diğer modellerle yapılmışsa o sözleşme) ekleyerek düzeltme talebinde bulunulmalıdır. Eğer alım satım yapıldıktan sonra 30 günlük süre geçtikten sonra başvuru yapılacaksa  Gelir İdaresi Başkanlığına şikayet yoluyla başvurulur. Bu 30 günlük süre içerisinde Vergi Dairesi başvuruyu reddeder veya 30 günlük süre geçtikten sonra  yapılan Gelir İdaresi başvurusu reddedilirse red tarihinden itibaren 30 günlük süre içerisinde Vergi Mahkemesine dava açılması gerekmektedir.
  • Vergi Dairesi veya Gelir İdaresi Başkanlığına yapılan başvuru reddedildikten sonra 30 günlük süre içerisinde Vergi Mahkemesine dava açılacaktır. Dava dilekçesine ek olarak;
  1. Vergi Tahsil Alındısı
  2. Tapu Senedi Fotokopisi
  3. Riskli Yapı Belgesi
  4. Riskli Yapı Muafiyet Belgesi
  5. Sözleşme Örneği (Arsa Payı Karşılığı veya başka modellerle yapılmışsa o sözleşme)

Hazırlanacak ve ilgili Vergi Mahkemesine açılacak davada sunulacaktır. Açılacak olan tüm davalarda geçmişte açılmış ve karara bağlanmış karar örneklerini yani emsalleri sunmak ve hak kayıplarının öne geçebilmek için uzman bir avukata başvurulması çok önemlidir.

Tüketiciler ve müteahhitlerin bu imkandan faydalanabilmesi için satış yapıldığı tarihten itibaren 5 yıl içerisinde bu davayı açmaları gerekmektedir.