Av. Zekiye Kuşgöz | MAL PAYLAŞIMI DAVASI NE ZAMAN AÇILIR?
Av. Zekiye Kuşgöz, 1989 yılında Ankara’da dünyaya gelmiştir. İlk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamladıktan sonra 2013 yılında Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuştur.
16815
post-template-default,single,single-post,postid-16815,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

MAL PAYLAŞIMI DAVASI NE ZAMAN AÇILIR?

MAL PAYLAŞIMI DAVASI NE ZAMAN AÇILIR?

Eşler farklı bir seçim yapmadıkları sürece aralarında kanuni mal rejimi olan edinilmiş mallara katılma rejimi geçerlidir. Edinilmiş mallara katılma rejiminin tasfiyesi için evlilik birliğinin sona ermesi gerekir.

Ancak yanlış bilinenin aksine mal paylaşımı davasının açılabilmesi için boşanma kararının kesinleşmiş olması gerekmez. Çünkü boşanma davasının açılmasıyla beraber edinilmiş mallara katılma rejimi yerini mal ayrılığına bırakır. Bu sebeple de boşanma davasının açılmasının ardından mal paylaşımı davası açılabilir. Boşanma davasının açılmasını müteakip mal paylaşımı davası açılabilecek, eğer gerekli ise banka hesapları, gayrimenkuller üzerine TEDBİR de konulabilecektir.

Mal paylaşımı davasının açılması için boşanma davasının kesinleşmesinin beklenmesi çoğunlukla mağduriyetlere neden olabilmektedir. Zira, bazı eşler mal paylaşımı davasında diğer eşi zarara uğratmak maksadıyla boşanma davası sürerken mal kaçırma yoluna gitmektedir.

Boşanma davasından sonra mal paylaşımı davası açılması mümkünse de burada dikkat edilmesi gereken nokta ZAMANAŞIMIDIR. Boşanma davasından sonra açılacak mal rejiminin tasfiyesi davaları boşanma kararının kesinleştiği tarihten itibaren 10 yıllık zamanaşımına tabidir.

Anlaşmalı boşanma davalarında mahkemeye sunulan protokolde mal rejiminin tasfiyesine dair bir hüküm bulunmuyorsa ayrıca mal paylaşımı davası açılabilecektir.