Av. Zekiye Kuşgöz | FİİLİ AYKIRILIK NEDENİYLE BOŞANMA DAVASI
Av. Zekiye Kuşgöz, 1989 yılında Ankara’da dünyaya gelmiştir. İlk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamladıktan sonra 2013 yılında Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuştur.
16857
post-template-default,single,single-post,postid-16857,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

FİİLİ AYKIRILIK NEDENİYLE BOŞANMA DAVASI

FİİLİ AYKIRILIK NEDENİYLE BOŞANMA DAVASI

Türk Medeni Kanunu’nda boşanma nedenleri iki ana başlıkta ayrılmıştır. 

1-Özel boşanma sebepleri (hayata kast,zina, akıl hastalığı,  vb.) 

2-Genel boşanma nedenleri:

  • Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması
  • Anlaşmalı Boşanma Hali
  • Fiili Ayrılık Hali

Fiili ayrılık hali Türk Medeni Kanunu’nun genel boşanma nedenlerini düzenleyen 166. Maddesinin 3. Fıkrasında yer almaktadır. Düzenlemeye göre : ‘Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi halinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayatı yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir.’

Fiili Ayrılık Nedeniyle Boşanmaya Karar Verilmesinin Şartları

Türk Medeni Kanunu’nun 166/3. Maddesi gereğince fiili ayrılık nedeniyle boşanmaya karar verilebilmesi için şu şartların varlığı aranır :

  • Açılmış boşanma davası reddedilmeli,
  • Boşanmanın reddi kararının kesinleşmesinden itibaren üç yıl geçmeli
  • Üç yıllık süreçte müşterek hayat kurulamamış olmalıdır.

Görüldüğü üzere madde metni bağlamında fiili ayrılık nedeniyle boşanma kararı verilebilmesi için bu üç şartın gerçekleşmesi gerekmektedir. 

  • Eşler, evlilik birliğini sürdürmeme gayesiyle boşanma davası açabilirler. Nitekim açılan boşanma davasında Aile Mahkemesi ; boşanmayı kabul, boşanmayı red ve ayrılık kararı verebilecektir. Türk Medeni Kanunu’nun 166/3. Maddesi gereğince boşanmaya karar verilebilmesi için açılmış boşanma davasının RED kararı ile son bulması ve bu kararın kesinleşmesi gerekmektedir.

Burada dikkat edilmesi gereken husus Aile Mahkemesi’nin boşanma davasının reddine ilişkin vermiş olduğu karardır. Davanın  hangi nedenle reddedildiği önem taşımamaktadır. Boşanma davası feragat sebebiyle reddedilmiş olsa da bu red kararının kesinleşmesinden sonra koşulların oluşması halinde FİİİLİ AYKIRILIK NEDENİNE DAYANILARAK BOŞANMA DAVASI AÇILABİLECEKTİR.

Eşler arasında reddedilip kesinleşen birden çok boşanma davası olabilir. Burada kesinleşen herhangi bir red kararına dayanılarak boşanma davası açılabilir, kesinleşen kararın açılan son davaya ait olması zorunlu değildir.

  • Türk Medeni Kanunu 166/3 maddesi gereği fiili ayrılık nedeniyle boşanmaya karar verilebilmesi için boşanmanın reddedilmesi ve boşanmanın reddi kararının kesinleşmesinden itibaren üç yıl geçmesi gerekmektedir. Bu üç yıllık sürede müşterek hayat kurulamamış olmalıdır.

Yine bu üç yıllık süreçte ayrılık kesintiye uğramamalıdır. Taraflar bu 3 yıllık süreçte bir araya gelip yeniden ayrılmış ise şart gerçekleşmeyecektir.

Eşlerin başka sebeplerden ötürü bir araya gelmeleri müşterek konutun kurulduğu anlamını taşımaz. Nitekim eşler müşterek çocuklarını görmek için, ailevi vb. konuları konuşmak için bir araya gelebilirler. Bu hallerde müşterek hayatın kurulduğundan bahsedilemez.