Av. Zekiye Kuşgöz | BOŞANMA DAVASI NASIL AÇILIR?
Av. Zekiye Kuşgöz, 1989 yılında Ankara’da dünyaya gelmiştir. İlk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamladıktan sonra 2013 yılında Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuştur.
17061
post-template-default,single,single-post,postid-17061,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

BOŞANMA DAVASI NASIL AÇILIR?

BOŞANMA DAVASI NASIL AÇILIR?

Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davası  Aile Mahkemesi’nde açılır. Boşanmak isteyen taraflardan biri iki nüsha dava dilekçesi, varsa eklemek istediği belgeleri ve nüfus cüzdan fotokopisini ekleyerek boşanma davasını açabilir.

Boşanma davasında sunulacak dilekçe, boşanmanın anlaşmalı ya da çekişmeli olmasına göre  değişiklik gösterecektir.

Çekişmeli boşanma davasında;

  • Davalı tarafın yerleşim yeri ,
  • Davacı tarafın yerleşim yeri ,
  • Boşanmak isteyen eşlerin son 6 aydan beri ikamet ettikleri yerdeki aile mahkemesi YETKİLİ OLUP, BUNLARDAN HERHANGİ BİRİNDE DAVA AÇILABİLİR.

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASINDA, yukarıda belirtilen yetki kuralının bir önemi bulunmamaktadır. Taraflar kendilerine uygun olan  herhangi bir adliyede anlaşmalı boşanma davası açabilirler. Anlaşmalı boşanma davasının en önemli unsuru anlaşmalı boşanma protokolüdür. Hakim, tarafların sunduğu protokole göre boşanma kararı verir.

Anlaşmalı boşanma dilekçesi ve anlaşmalı boşanma protokolü sunularak dava açıldıktan sonra, AİLE MAHKEMESİ doğrudan duruşma günü verecektir.

Boşanma Davasında Sebepler ve İspat

Boşanma davası açan taraf, dava dilekçesinde somut bir boşanma sebebi göstermek zorundadır. Genel boşanma sebeplerinden birine dayanılabileceği gibi, özel nitelikteki boşanma sebeplerinden biri de olabilir.

Ancak boşanma davasında bir sebebi ileri süren tarafın bunu ispatlaması gerekmektedir. Aksi takdirde boşanma davası reddedilecektir. Davayı açan eş hem boşanma nedenini göstermeli hem de boşanma davasında karşı tarafın kusurlu olduğunu ispatlamalıdır.

Boşanma Davası Açma Ücreti Ne Kadar?

Davacı, dava harç ve giderlerine mahkeme veznesine peşin olarak yatırmak zorundadır. Eksik harç veya gider ödenmişse,   hakim davacıya bu giderleri tamamlaması için süre verecektir. Verilen bu sürenin sonunda dava harç ve giderleri yatırılmazsa davanın açılmamış sayılmasına karar verilir.

Boşanma davasının maliyeti davada dinlenecek tanık sayısı, başka yerlerden getirtilecek deliller ve bilirkişi deliline başvurulması hallerine göre farklılık göstermektedir.

Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Anlaşmalı boşanma davası tek celsede sonuçlanır, davanın açıldığı ildeki adliyenin yoğunluk durumuna göre 1 hafta- 3 ay içerisinde karara bağlanır.

Çekişmeli boşanma davası ise ortalama 1yıl–3yıl arasında sonuçlanmaktadır.

Tarafların Duruşmaya Katılması Zorunlu Mudur?

Anlaşmalı boşanma davasında taraflar kısa sürede boşanmak istiyorsa her iki tarafın duruşmada hazır olması gerekir.

Çekişmeli boşanma davalarında ise tarafların vekalet verdiği bir avukat varsa, tarafların duruşmaya katılma zorunluluğu yoktur.  Duruşmaya tarafları temsilen avukatları beyanda bulunabilir veya delilleri tartışabilir.

Taraflar Duruşmaya Katılmazsa Ne Olur?

Davacı taraf, duruşmaya katılmaz ve duruşmada kendisini bir avukat ile de temsil ettirmezse, açmış olduğu boşanma davası müracaata bırakılır. Yani, dava 3 ay içinde yenileninceye kadar işlemden kaldırılır. Dava, 3 ay içinde yenilendiği takdirde, kaldığı yerden devam eder. İşlemden kaldırıldıktan sonra 3 ay içinde yenilenmeyen dava açılmamış kabul edilir.

Davalı taraf, duruşmaya gelmezse ve duruşmada kendisini bir vekil ile temsil ettirmezse, dava yokluğunda görülmeye devam edilir. Davalı taraf yokluğunda yapılan bu işlemlere itiraz edemez.

Taraflardan Biri Boşanmak İstemezse Ne Olur?

Boşanma davasında genellikle iki taraf da diğer tarafın kusurunu ispatlayarak davanın kendi lehine sonuçlanmasını sağlamaya çalışır. Ancak bazen eşlerden biri boşanmak istemeyebilir. Bu durumda boşanma davasını açan eş, karşı taraf boşanmak istemese bile davasını ispatlayarak boşanabilir. Boşanmak isteyen eş dava dilekçesindeki olayları ispatlamak için tanık dinletebilir veya başkaca belge ve delili varsa mahkemeye sunabilir.

Boşanmak istemeyen eş, boşanma davasına neden olan olaylarda hiçbir kusuru olmadığını ispatladığı takdirde boşanma davası reddedilir. Yani, boşanmak istemeyen eşin kusuru kanıtlanamadığı takdirde mahkemenin boşanma kararı vermesi mümkün değildir.