Av. Zekiye Kuşgöz | ÇOCUĞU TESLİM ETMEME SUÇU
Av. Zekiye Kuşgöz, 1989 yılında Ankara’da dünyaya gelmiştir. İlk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamladıktan sonra 2013 yılında Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuştur.
17079
post-template-default,single,single-post,postid-17079,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

ÇOCUĞU TESLİM ETMEME SUÇU

ÇOCUĞU TESLİM ETMEME SUÇU

ÇOCUĞU TESLİM ETMEME SUÇU NASIL İŞLENİR?

 

Çocuk Teslimine Muhalefet 

Mahkeme kararı ile velayet hakkı kendisine verilen eş, bu hakkını kötüye kullanarak çocuğu diğer tarafa göstermemektedir.

Çocuk teslimine muhalefet suçu, çocuk teslimine dair mahkeme kararının ya da ara kararının gereğini yerine getirmeyen kişinin işlemiş olduğu suçtur. Mahkeme tarafından lehine hüküm verilen kişi, bu suçu işleyen kişiyi şikayet edebilme hakkına sahiptir. Ancak  kişinin şikayet yoluna gidebilmesi için mahkemenin çocuk ile velayet kendisine verilmeyen anne ya da baba arasında kişisel ilişki günlerinin düzenlenmesine ilişkin kararı gerekmektedir. Bu karar boşanma davası devam ederken de, bittikten sonra da verilebilir. 

Çocuk Teslimine Muhalefette Hapis Cezası 

Müşterek çocuğu mahkeme kararına rağmen göstermeyen ebeveyn hakkında şikayet yoluyla İcra Ceza Mahkemesi’nde dava açabilmek mümkündür. Çocuğu teslim etmeme suçu şikayete bağlı bir suçtur. Alacaklı olan ebeveyn, diğer ebeveynin cezalandırılmasını istiyor ise icra ceza mahkemesine başvurmalıdır.

İİK.md;341       : “Çocuk teslimi hakkındaki ilamın veya ara kararın icrası sırasında çocuğu gizleyen Ya da ilamın veya ara kararının icrasından sonra tekrar kaçıran borçlu ile bu fiillere bilerek iştirak edenler, lehine hüküm verilmiş kimsenin şikayeti üzerine, tetkik mercii tarafından, iki aydan altı aya kadar hafif hapis cezasıyla cezalandırılırlar”

  • Şikayet, icra takibinin yapıldığı İcra Müdürlüğü’nün bulunduğu yer İcra Tetkik (ceza) Hakimliği’ne yapılmalıdır.
  • Velayet verilmemiş ancak şahsi münasebet kurulmuş taraf da şahsi münasebet kararına uygun davranmayan (çocuğu teslim etmeyen) hakkında ayni hüküm gereğince şikayette bulunabilir.
  • Üç ay içinde şikayette bulunulması gerekir.

Müşterek Çocuğun  Geç Teslim Edilmesinin Yaptırımı

Boşanmada çocuk teslimi çoğunlukla en büyük problemlerden birini oluşturmaktadır. Çünkü velayeti kendisine bırakılmış olan taraf çocuğu diğer tarafla görüştürmek istememekte, çocuk diğer ebeveynine gitmek istememekte, bazen de bir taraf velayeti kendisine bırakılmış olan tarafa çocuğu teslim etmemektedir.

Boşanmada çocuk teslimi, ana ile baba arasındaki anlaşmazlık sonucu söz konusu olmaktadır. Bu durum çocuğun da psikolojisini olumsuz olarak etkilemektedir. Özellikle çocuğun geç teslimi sonucunda uygulanacak hukuki yaptırım tarafları ve çocuğun üstün yararını zor duruma sokmaktadır. Zira çocuğun kendisine teslim edilmediği tarafın şikayeti ile İİK 341’de düzenlenen yaptırımlarla karşı karşıya kalınabilecektir. Ayrıca mahkemenin bu yöndeki kararı icraya verilerek çocuğun zorla icra yoluyla alınması mümkün hale gelecektir.

Çocuğun İcra İle Teslimi

İİK 25/B maddesine göre çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair ilam hükümlerinin icrası icra müdürü ile birlikte Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu tarafınca görevlendirilecek olan bir uzmanın hazır bulunması suretiyle yerine getirilecektir. Uzman sosyal çalışmacı, pedagog, psikolog, çocuk gelişimcisi gibi bir uzman olabilir. Bunların bulunmadığı yerlerde uzman yerine bir eğitimciyle yerine getirilir.