Av. Zekiye Kuşgöz | NİŞAN BOZMA NEDENİYLE TAZMİNAT DAVASI
Av. Zekiye Kuşgöz, 1989 yılında Ankara’da dünyaya gelmiştir. İlk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamladıktan sonra 2013 yılında Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuştur.
17093
post-template-default,single,single-post,postid-17093,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

NİŞAN BOZMA NEDENİYLE TAZMİNAT DAVASI

NİŞAN BOZMA NEDENİYLE TAZMİNAT DAVASI

Nişanlanma, kadın ve erkeğin birbirleriyle evlenmek istediklerini karşılıklı olarak açıklamasıyla meydana gelir ve nişanlanma bir evlenme vaadi olup aile hukuku sözleşmesidir. Nişanlanma, tarafların evlenmeden önce birbirlerini ve ailelerini tanıdığı bir dönemdir.

Nişanın bozulması halinde maddi tazminat ödenmesi mümkündür. Hem nişanın bozulması nedeniyle açılacak olan maddi ve manevi tazminat davasında,  nişan hediyelerinin iadesi davasından farklı olarak tarafların kusurlu olup olmadıklarının değerlendirilmesi yapılır.

Türk Medeni Kanununa göre nişanlılardan birinin haklı bir sebep olmadan tek taraflı olarak nişanı bozan ya da nişanın bozulmasına kusurlu davranışıyla sebebiyet veren  taraftan   tazminat isteme hakkını tanımıştır.

TMK madde 120:

“Nişanlılardan biri haklı bir sebep olmaksızın nişanı bozduğu veya nişan taraflardan birine yükletilebilen bir sebeple bozulduğu takdirde; kusuru olan taraf, diğerine dürüstlük kuralları çerçevesinde ve evlenme amacıyla yaptığı harcamalar ve katlandığı maddi fedakarlıklar karşılığında uygun bir tazminat vermekle yükümlüdür. Aynı kural nişan giderleri hakkında da uygulanır.

Tazminat istemeye hakkı olan tarafın ana ve babası veya onlar gibi davranan kimseler de, aynı koşullar altında yaptıkları harcamalar için uygun bir tazminat isteyebilirler.”

Nişanın Bozulması Nedeniyle Maddi Tazminat Davasının Tarafları

Nişanın bozulması nedeniyle açılacak maddi tazminat davasını nişanlılar,  nişanlıların anne babaları ve hatta anne babası gibi davrananlar  açabilir.

Davalı nişanı haklı bir neden olmadan atan veya kusurlu davranışıyla nişanın bozulmasına neden olan kişidir. Maddi tazminat isteme hakkı ölüm halinde mirasçılara geçer, davacı ölmüşse davacının mirasçıları dava açabilir veya davalı ölmüşse davaya davalının mirasçılarına karşı devam edilebilir.

Nişanın Bozulmasında Kusurlu Olan Taraf Maddi Tazminat Talep Edemez

Maddi tazminat nişanın bozulması halinde söz konusu olabilir. Bu nedenle nişanın ölüm veya anlaşmayla sona ermesi halinde maddi tazminat ödenmez. Maddi tazminat ancak haklı bir neden olmadan nişanın bozulması veya diğer nişanlının kusuru nedeniyle nişanın bozulması halinde talep edilebilir.

Sebepsiz yere nişan atmak maddi tazminat sonucunu doğurur.

Yine aynı şekilde nişanlılardan birinin kusurlu davranışı yüzünden nişan bozulmuşsa yine maddi tazminat talebi mümkündür. Kusurlu davranışa örnek olarak nişanlının başkalarıyla görüşmesi, nişanlının ailesine saygısızlık etmesi, içki içmesi, kumar oynaması gibi sebepler gösterilebilir.

Görüldüğü üzere nişanın bozulması nedeniyle maddi tazminat, nişan atılmasında kusuru olmayan nişanlıya ödenir. Dolayısıyla nişanın bozulmasında kusurlu olan tarafın maddi tazminat talep hakkı yoktur.

Nişanın Bozulması Nedeniyle Maddi Tazminat Davasında İstenebilecek Harcamalar Nelerdir?

Maddi zararda talep edilecek olan zarar, kusursuz tarafın nişanlanmamış olsaydı uğramamış olacağı maddi zarardır. Maddi tazminat davasında evlenme amacıyla yapılan masrafların ödenmesi istenir. Kısacası nişanın bozulmasıyla meydana gelen zarar arasında illiyet bağı bulunmalıdır.

Nişanın bozulması maddi tazminat dava dilekçesinde, tazminatın miktarı ve tutarlarının belirtilmesi gerekmektedir.

Nişanın Bozulması Nedeniyle Maddi Tazminat Davasında Zamanaşımı

Nişanın bozulması nedeniyle açılacak maddi tazminat davası nişanın sona ermesinden itibaren 1 yıl içinde açılmalıdır. Aksi halde zamanaşımına uğrayacağından maddi tazminat talep edilemez.